Czekoladowy mazurek - pisanka

Radosnych Świąt! 
Pogody w sercu i na wiosennych spacerach! 


Mazurek - pisanka to cudowne połączenie masy czekoladowej i ulubionych bakalii. Jest bardzo dekoracyjny - może być ozdobą stołu lub dodatkiem do wielkanocnych życzeń dla najbliższych.Taki słodki, tematyczny prezent :) Z podanych proporcji wyszedł mi jeden mazurek oraz 10 mazurkowych babeczek. Ale z powodzeniem można wykorzystać wszystko na jeden duży mazurek.

Ciasto:
400 gr mąki pszennej + mąka do podsypywania
250 gr margaryny
100 gr cukru
2 żółtka
szczypta soli

Masa czekoladowa:
2 jajka
szklanka cukru pudru
150 gr masła
60 gr czekolady gorzkiej
2 duże łyżki kakao
+ ulubione bakalie, u mnie: 50 gr moreli suszonych, spora garść żurawiny, płatków migdałów, skórki pomarańczowej i cytrynowej, 60 gr rodzynków namoczonych w kieliszku rumu, 60 gr orzechów

Wykonanie:
  • Posiekać zimną margarynę z mąką na stolnicy (lub wersja bez stolnicy: zetrzeć ją na grubych oczkach do dużej miski z mąką i wymieszać). Dodać cukier, żółtka, sól i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. 
  • Wyjąć, na podsypanej mąką stolnicy oraz obsypanym mąką wałkiem rozwałkować na niezbyt cienki prostokąt (ok. 1 cm grubości). Wykroić za pomocą noża lub foremki owalny kształt. Przenieść za pomocą podkładki lub 2 "łapek" na blaszkę z papierem do pieczenia.  Z reszty ciasta uformować wałeczek i nałożyć na brzeg "jajka" formując rant. Można pomóc sobie widelcem dociskając go po zewnętrznej krawędzi w miejscu łączenia się ciasta. Nakłuć dobrze widelcem dno placka i piec około 20 minut na złoto w temperaturze 180 st C. Studzimy.
  • Ubić mikserem jajka z cukrem na biało, dodać kakao i ubijać jeszcze 1 min. Jeśli ubijaliśmy w metalowej misce, wkładamy ją do garnka z ciepłą wodą (około 1,5 szklanki wody) i ogrzewamy mieszając od czasu do czasu przez 10 minut aż zacznie gęstnieć. 
  • Dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie pokruszoną czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników - i jeszcze ok. 2-3 minut.
  • Chwilę studzimy (10 min).
  • Upieczone ciasto smarujemy powidłami (dałam truskawkowe), a następnie wylewamy masę.  Gdy zacznie się zsiadać (10 min), dekorujemy bakaliami.

Mazurkowe babeczki pieczone w foremce do muffinów :)

6 komentarzy:

Copyright © 2009 - Studnia Miodu - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template